Nordic Noir

Nøgne Ø er for tiden ute på en liten mini lanseringsturne i forbindelse med deres nyeste stolthet, Nordic Noir. Torsdag 15. oktober deltok Brygg i Agder på lansering hos Bakgården Både & i Kristiansand, mens Apotekergården står for tur dagen etter. Det tredje og siste stedet blir Cafe Sara i Oslo den 28. oktober etter en liten Corona utsettelse så vidt vi forsto. I Kristiansand var det Tom Sætra-Pedersen som stod for showet og kjørte en morsom og informativ innledning for en fullsatt pub om hva ølet består av og hva bryggeriet ønsket å få frem i smaken.

Kortversjonen er at dette er et maltrevet øl som på mange måter ble unnfanget da bryggeriets kreative leder Edvard fikk smake på sjokolademalten fra Norsk Malt. Han mente dette var noe av det beste innen malt han noensinne hadde testet og så kom inspirasjonen til å brygge et øl bestående av mest mulig råvarer fra Norge. Gjæren måtte naturligvis bli Kveik og valget kom på Vossakveik som de lot gjære på hele 42 grader. Så er det tilsatt norske lokale ingredienser som einerkvist, einerbær og honning. Honning kommer fra naboen til Edvard fra en liten produsent som heter Brekkestø Bier. Denne unike skjærgårshonningen får en egen smak fra biene ytterst på Justøya som samler nektar fra lyng på svabergene, blåbær, bringebær, lind og bjørnebær. For å skape noe bitter balanse er det tilsatt Northern Brewer humle til 50 IBU som er akkurat halvparten så bittert som Dark Horizon.

Resultatet har blitt et søtt, fyldig og balansert øl på hele 15,5% som bryggeriet er blitt særdeles fornøy med. Det finnes også en svært begrenset BA versjon som har modnet 6 måneder på Sherry fat. Og da var tiden endelig kommet for å få smake på begge disse versjonene. Som tilbehør stilte Bakgården med en fjøl bestående av matchende snack som oster, nøtter, marmelade, sjokolade og knekkebrød.

Dette er fantastisk komplekse øl i både duft og smak og da Tom ba gjestene kommentere var det to ting som gikk igjen – balanse og overraskende lite alkoholpreg fra et såpass sterkt øl. Den ‘vanlige’ versjonen hadde såpass mye smaksrikdom inkludert fruktighet at det var vanskelig å se for seg hva den fatlagrede versjonen kunne tilføre dette ølet uten at det ble fat for fatets skyld, men det viste seg at det var mer å gå på her og Sherry versjonen tilfører en fin nyanse av røde bær og en form for vinøshet uten at jeg direkte skal påstå å kjenne smaken av Sherry her. Tror det var få som hardnakket kunne påsto at den ene var bedre enn den andre, men det som i alle fall deltakerne på bordet til undertegnede satte stor pris på var hvilke forskjellige nyanser tilbehøret ga til de to variantene av ølet.

Etter en liten runde til med tilbakemeldinger var det flere som kommenterte hvor rent og ærlig ølet smakte tross komplekse smak, her er det relativt enkle, naturlige og tradisjonelle råvarer som får spille hovedrollen uten at det føles å mangle noe som helst. Men det er allikevel en stor smaksrikdom å dykke ned i som ikke kjennes ved første slurk, honningen f.eks er svært diskre som smak, den bidrar mest til fylde og munnfølelse mens man faktisk kan ane elementer av smaker som stammer fra området hvor biene lever (bjørnebær ble blant annet nevnt).  

Begge ølene kommer i 0,33l flasker og finnes også på fat hos utvalgte puber. Lansering på Vinmonopolet blir 6. november fra bestillingsutvalget.

Nordic Noir varenummer 12272002 kr. 199,-

Sherry edition varenummer 12272102 249,- (svært begrenset)