Test av årets juleøl fra Nøgne Ø

Nøgne Ø juleøl må av forståelige grunner avlyser Nøgne Ø sin tradisjonelle juleøl smaking i år. Men uansett hva som skjer eller ikke skjer på Nødingen pub så er juleølene i rute. I år kommer hele 8 varianter i et vidt spekter fra alkoholfritt til 13,5% Nøgne Ø har alltid vært nærme sine kunder og opptatt av hva vi synes om ølene deres, derfor har de i år sendt noen smaksprøver til Brygg i Agder og spurt om en tilbakemelding hva vi synes om årets knippe med juleøl.

For å best kunne håndtere dette innenfor gjeldende koronarestriksjoner har vi besluttet å gjøre dette i to separate puljer. Det kan jo også være litt interessant å se hva to separate grupper konkluderer med uavhengig av hverandre. Yngvar Ørebek og Erik Dahl tar derfor ansvaret for å samle et passende antall personer og gjennomføre hver sin smaking hvor resultatet vil presenteres her i løpet av kort tid etter gjennomført smaking.

Referat fra team Erik

Team Erik var første lag ut og gjennomførte testen på Bakgården Både & onsdag 7. oktober. Vi valgte å gjøre dette som en litt mer uformell samling av ølinteresserte mennesker som smakte seg gjennom juleølene uten å forholde seg til ølstiler, faglig termologi eller terningkast. Juleøl er ment for å hygge seg sammen med god mat i et hyggelig miljø så vi brøt til og med regelen med nøytralt tilbehør og satte frem all den julesnacken vi kunne finne i form av pepperkaker, nøtter, sjokolade, tørket frukt og litt ost. Deltakerne fikk beskjed om å bare prate fritt om det man hadde i glasset og ikke være redde for å være uenige. Så ble det Eriks jobb å skjenke øl og prøve å notere ned mest mulig av det som ble sagt. Det er vel egentlig i denne formen julens drikke blir konsumert i alle fall så helt galt kan det da ikke bli.

Julefri

Som et alkoholfritt alternativ ble dette naturlig første øl. Her var det mye julekrydder i nesen og samtlige begynte å sniffe seg frem til dufter som kanel, nellik, vanilje, kardemomme, ingefær og allehånde. Dette er jo flytende pepperkakedeig var en av de første kommentarene fra Kjetil, fulgt opp av Marianne med et godt alternativ til tomtebrygget, men en heller tvilsom drikk til juletorsken. Thor Einar mente at denne muligens kunne vært servert til asiatisk barbecue eller koreansk ribbe som et alternativ. Erik nevnte at det kunne minne om en lettere versjon av Underlig Jul. Ellers var vi enige om at det er et artig alkoholfritt øl med god maltsødme uten det tydelige (klissete) vørterpreg som så alt for ofte maltrike alkoholfrie ender opp med. Et av de mer originale forslagene var å prøve denne ved siden av kaffe. For øvrig var serveringstemperaturen på denne en god del kjøligere enn planlagt, men vi konkluderte med at det kanskje ikke var så dumt da krydderpreget ble nesten litt vel intenst når temperaturen steg. Et gøyalt alkoholfritt alternativ som smaker tydelig av jul og kanskje blir litt vel utfordrende for den mest konservative øldrikker.

Hvit Jul

Et lyst alternativ i butikkstyrke. Dette er bare ikke helt min stil, det er noe med nellik jeg reagerer på som forstyrrer kommer det raskt fra Thor Einar. Erik legger til at denne ble servert forrige jul som tilbehør til laks og sild med stort hell. Odd Tom foreslår også skalldyr som en mulig kombinasjon. Vi plasserer den etter hvert som en blanding av Belgisk Wit og en mild White IPA med forsiktig julekrydder og noe bitter humle i ettersmaken. Den kan nok bli litt vanskelig å plassere ved første smak for en del og lide litt under det, men smakene setter seg litt etter noen slurker og vi konkluderer med at den nok også kan fungere fint til flere av julens retter som f.eks skinke, kalkun og ribbe men ikke nødvendigvis pinnekjøtt eller juletorsken. Et øl som frisker opp ganen, ikke er for alkoholsterkt men samtidig har et utrykk av jul i motsetning til mange av ølene som omtales som alternative juleøl og egentlig bare er et eller annet standard øl med ordet jul på etiketten.  

Brun Jul

Årets nykommer fra Nøgne i butikkstyrke. En lett krydret øl inspirert av Belgisk klosterøl. Magne starter med at her er det mye malt og lite krydder. Marianne kommenterer at den er super balansert og skikkelig allround, men nærmer seg mer de tradisjonelle juleølene. Uten at det var planlagt innser vi at det er mat kombinasjonene vi tenker på når vi smaker. Her nevnes jule-leverpostei, medisterpølse og ribbe. Dette er et mer tradisjonelt juleøl med fokus på malt, men det blir aldri så karamell tungt som enkelte forbinder med stilen. Den lille sjenerte fetteren til Julequad ble også foreslått.

Rød Jul

Nå smakte det godt med litt bitter og fruktig humle kommer det fra samtlige rundt bordet. Med denne nydelige rødfargen burde den hatt fast plass på AP’s landsmøte kommenter Odd Tom. Når jeg smaker slike komplekse IPA med tropiske frukter etterfulgt av god maltkropp og kraftig bitterhet blir jeg nesten stolt av å si at jeg liker old school IPA sier Thor Einar. Elite IPA kommer det fra Marianne. IPA uten maltkropp og skikkelig bitterhet blir vel strengt tatt kun en tørsteslukker og helt ubrukelig i kombinasjon med mat er Eriks påstand. Denne kan gjerne også bare drikkes som den er alene sier Kjetil. Men etter hvert som mat preferansene kommer fram ender vi på Ribbe med mye svor, salt fenalår og ellers den litt fetere maten. Et øl som skiller seg ut fra de øvrige og egentlig ikke er så tydelig på jule utrykket, men et kjærkomment avbrekk til det søte ølet.

God Jul

Her blir det gjensmak med gammel klassiker for alle rundt bordet. Magne konstaterer umiddelbart at denne smaker som sist og det er bare å legge noen ekstra flasker i kjelleren i år igjen. For mange er det jo blitt en egen ting å smake noen årganger med God Jul side om side. Etter litt drodling rundt bordet som mer eller mindre ender på en søt, maltrik, kraftig øl med lett krydret preg og noe karamell uten at minner om de klassiske karamellbombene så foreslår Thor Einar at denne bør jo bare fredes. Alle vet jo hva denne klassikeren handler om, det er craft beer versjonen av Julebokken. Det er en vinner og den leverer hvert år. Vi forsøker allikevel å finne noen mat referanser, bryggeriet selv omtaler det som et øl for julens retter. Vi lander nok mer på x-mas pudding, filadelfiakake, nøtter etc. men faktisk mest på at dette er en øl man tar etter maten, den er jo litt som en dessert i seg selv.

Svart Jul

Her skrur Nøgne Ø i kjente takter opp begrepet juleøl et par hakk til. Dette er en fyldig imperial stout med delikate kryddertoner. Kardemomme, lakris, vanilje er spesielt fremtonende. Alkoholpreget er tydelig, men ikke ubehagelig. Nå har barna lagt seg er en kommentar som gir mening. Dette er ikke et øl man serverer til julemiddagen, den åpnes når julefreden har senket seg og nytes rolig i små slurker. Marianne og Magne finner alkoholen noe dominerende og er overbevist om at det å legge en flaske eller to i kjelleren til neste år er en sikker investering. Vi merker allikevel at den faktisk føles mer balansert når temperaturen i glasset stiger. Ofte er en kjøligere temperatur en bra ting for å dekke over høy alkohol, men her virker det som om maltsmaken og krydderpreget slipper bedre frem ved høyere temperatur og bidrar til en mer balansert øl med integrert alkoholpreg.

Julequad 2020

Årets julequad smaker som en god quadruppel skal smake, søt malt, tørket frukt, brunt sukker og godt integrert, varmende alkohol. Dette er et typisk eksempel på godt integrert alkohol i en alkoholsterkt og maltrikt øl poengterer Erik med referanse til diskusjonene rundt forrige øl som også er på 10%. Thor Einar legger til at det faktisk er en form for syrlighet her et sted bare gjør noe med balansene, den føles verken for søt eller alkoholisk i det hele tatt. Det er bare så utrolig med et 10% øl helt uten skarpe kanter i det hele tatt sier Kjetil. Vi er enige om at ølet passer til det meste av dessert som f.eks. marsipan, knekk, julekaker, frukt og gjerne oster.

Ekstras God Jul

Da var vi kommet frem til kveldens siste øl, nok en nykommer, denne på hele 13,5%. Ølet skjenkes i glasset, etter at alle har rotert litt på glasset og betraktet fargen luktes det og blir helt stille rundt bordet for første gang. Det merkes at dette er noe helt spesielt og stillheten forblir til litt etter første slurken. En lang MMMMMMM fra Odd Tom er første kommentar. Gå i båden kommer det fra Thor Einar. Et formfullendt øl, vi snakker vel om det rimeligste alternativet til å nyte en fin Cognac man kan finne sier Marianne. Det eneste jeg kan komme på å spise til denne er kvalitets vaniljeis foreslår Kjetil. Vi er enige om at dette er en vanvittig intens og kompleks øl med voldsom sødme uten at den bikker over til å føles klissen. Dette er akkurat denne type sødme som de beste belgiske bryggeriene er aller flinkest på og få andre helt får til. Man kan faktisk ha en sterk espresso kaffe på siden uten at den vil overdøve ølet. Selv om vi var enige om at vi skulle fokusere på hvert enkelt øl hver for seg uten å kåre en vinner så ble det bare slik at dette var kveldens suverene vinner. Dette ølet bare oser av høytid og summerer på mange måter alt vi har smakt på denne kvelden. Det er ikke et øl til julematen, det er nesten et lite måltid i seg selv.

Da var smakingen kommet til veis ende og vi håper de som leser denne litt uformelle formen for test har fått et visst inntrykk av de forskjellige ølene. Vi takker Nøgne Ø for vareprøver og Bakgården Både & som velvillig har stilt et par bord til rådighet og tålmodig latt oss holde på i vår krok en hel kveld.  

Kort presentasjon av smakspanelet:

Magne Tobiasen – ølinteressert hjemmebrygger med kresen gane og interesse for stort sett alle stilarter av øl.

Marianne Laukvik – opptatt av kultur, natur og selvfølgelig øl. Ølbrygger med sans for surøl og nerder litt ekstra med gjær. 

Kjetil Sandved – ølnerd med masse humor, jobber på Gulating og aktiv på bloggen Brygg i Agder.

Odd Tom Høgstøl – ølinteressert som liker å kombinere øl med mat, ofte på plass når det arrangeres denne type samlinger. Aktiv på bloggen Brygg i Agder.

Thor Einar Isaksen – Utdannet ølkelner, tidligere bred erfaring fra den andre siden av disken. Aktiv i samfunnsdebatten og engasjert i historie, inkludert ølkulturen.

Erik Dahl – Stifter av Venner av Nøgne Ø og bloggen Brygg i Agder. Litt over middels interessert i øl. 

Vi beklager billedkvaliteten da lokalet er litt mørk og fotografen var litt mer opptatt av smaking og ta notater.

Kjetil og Odd Tom
Magne
Marianne
Thor Einar