Qvart + Homborsund = sant

Det kom nok som en overraskelse for mange når man hørte at Homborsund Bryggeri hadde kjøpt Qvart Ølkompani. Erik fra Brygg i Agder tok derfor en tur over Lundsbroa for en prat med noen fra bryggeriet og var heldig som traff på en dag hvor både Qvart grunder Tellef og nyansatt Homborsund brygger Toa (Rolf Tore) var i full gang med brygging.

BiA: Hva skjer egentlig her nå, hvem gjør hva og vil alt øl fra både Qvart og Homborsund nå brygges her?

Tellef: Det er Toa med mange års erfaring fra Nøgne Ø som nå overtar som sjefsbrygger her på bryggeriet. Alle ølene fra Qvart brygges her, mens det blir en overgang i forhold til Homborsund ølene. Homborsund har tidligere fått alle ølene sine brygget hos Arendals bryggeri og det er foreløpig der det er best kapasitet for større volum. Bryggeriet på Lund er mindre, men det er kapasiteten på gjøringstankene som er den store flaskehalsen. Det handler også om tappelinje og flasketyper. Homborsund selger også mye alkoholfritt øl, dette har vi ikke utstyr til å brygge her foreløpig. Planen er å kunne brygge mest mulig her hos Qvart på sikt, men det er flere brikker som må falle på plass innen vi er der.

BiA: Hva blir rollen til Tellef og Pål (Pål Tegnander er sjefsbrygger for Homborsund) fremover?

Toa: Tellef er min viktigste støttespiller her mens jeg lærer meg å bli kjent med bryggeriet. Senere vil han få en litt mer flytende rolle som kanskje best kan beskrives som lystbetont ansatt. Selv om han ikke er fast ansatt så banker hans hjerte fortsatt for ølbrygging og hans rolle handler mye om å videreføre Qvart navnet og bidra til at vi utvikler oss i samsvar med Qvart sin filosofi. Pål er mannen bak Homborsund oppskriftene og veien videre er ikke hugget i stein, men jeg ser vel for meg at han fortsatt vil være involvert i det som kommer fra Homborsund. Men vi har jo også en gylden mulighet til å slå våre hoder sammen, vi er tre bryggere som spille på lag og utfordre hverandre både på Qvart og Homborsund sine øl.  

BiA: Dere brygger også for Bygland bryggeri, snakker vi i praksis om tre bryggerier på et bryggverk?

Tellef: Det er litt tilfeldig, eller ikke helt – vi har brygget noen brygg for dem og i tillegg til at vi synes det er artig så har de også vært fornøyd med resultatet. Men det er ingen fast avtale, så dette er noe som skjer brygg for brygg.

BiA: Vil man merke noe forskjell på hva som er et Homborsund øl og hva som er et Qvart øl?

Toa: Homborsund lager øl for det man gjerne omtaler ‘for folk flest’ mens Qvart ølene er tenkt som øl med litt mer brodd. Her er det rom for å leke og eksperimentere litt mer. Når vi er ute i markedet for å selge øl så merkes det at på enkelte steder så er det lettere å få innpass med øl fra Qvart, mens andre steder helst vil ha øl fra Homborsund.

BiA: Vil det si at en restaurant som har fokus på å føre øl som er tilpasset maten og ønsker en forutsigbar drikkemeny som ikke endres i hytt og pine er en mer typisk Homborsund kunde mens spesial puben med stort utvalg og hyppige nyheter er mer en Qvart kunde?

Toa: Det virker som en god beskrivelse, men det er selvfølgelig ikke noe i veien for at noen kunder tenker motsatt. Det viktigste er at vi kan tilby begge deler og yte service. Her vil jeg også legge til at vi er en utrolig fleksibel organisasjon i alle ledd som stiller opp der vi kan. Vi har tatt turen fra Sørlandet til Oslo på en helligdag i påska fordi en kunde var gått tom og deres faste leverandør ikke kunne levere på dagen.

BiA: Hvordan blir det med ølutsalget fremover?

Tellef: Målet er å fortsette som før, dvs ha åpent en dag eller muligens to i uka når vi får det til og da vi har lov til å selge alle øl som produseres her så blir det både flasker og growler fylling fra begge bryggerier. Det er selvfølgelig litt utfordringer nå i starten da vi bruker mye tid på tilpasning av oppskrifter og følge opp det etterhenget vi har mot faste kunder. Det er jo foreløpig de samme som brygger som står i butikken.

BiA: Apropos tilpasning av oppskrifter, er det mye utfordring der og går det lang tid innen vi kan forvente nyheter?

Toa: Det brukes mye tid på å justere oppskrifter akkurat nå ja, sammen med det å bli kjent med bryggeriet og sørge for at kjerne ølene fra begge bryggerier blir brygget så blir det ikke så mye tid til å tenke nytt akkurat nå. Men langtids horisonten er selvfølgelig å utvikle nye øl som kundene ønsker.

Bia: Begge bryggerier oppfattes som lokale bryggerier, kanskje spesielt Qvart, mens Homborsund har et voksende volum i Østlandsområdet da spesielt med alkoholfritt øl. Vil vi se en endret geografisk satsning? Samtidig har jo Qvart vært mest aktiv med lanseringer på Vinmonopolet, vil dette endres?

Tellef: Qvart sin intensjon har vært bedre geografisk spredning, men vi har hatt en del logistikk utfordringer med liten organisasjon og ikke optimalt fungerende distribusjon. Men vi har mange gode kontakter og et godt rykte så vi håper og tror at vi har mye å tjene gjennom felles salgsnett og distribusjon med Homborsund. Når det gjelder vinmonopolet så vil både Qvart og Homborsund være representert fremover. Begge merkevarer skal bygges, men på litt forskjellig måte.

BiA: Vi ser at den nye aktøren Lokal Brygg som baserer seg på nettsalg av butikk styrke øl fører Homborsund men ikke Qvart, noen spesiell grunn til dette?

Toa: Qvart skal og inn på Lokalbrygg.no , men porteføljen på flaske må på plass først. Blir lansert i løpet av et par uker med noen varianter.

BiA: Så var det de to faste spørsmålene vi bruker å spørre, hva er din favoritt øl fra eget bryggeri og hvilket annet øl fra et av Sørlandsbryggeriene har du lyst til å fremheve. Toa må vel nesten få lov til å velge et øl fra hvert av bryggeriene.

Tellef: Jeg er veldig fornøyd med Carolinas Hot Chocolate, en Imperial stout på 10% med masse smak av sjokolade, kaffe og chili. Slike øl er også morsomme å brygge. Kjerlingland Juicy Brut er en frisk og god øl som faktisk mestrer brut stilen.

Toa: Jeg har nok en forkjærlighet for det syrlige eller søte maltrike fremfor de lette humleølene, så fra Qvart blir det Tasty Lemon og fra Homborsund Vesterled Trippel. Skal jeg plukke en god øl fra noen andre så blir det Nøgne Ø Julequad.

Brygg i Agder takker for at dere begge tok dere tid til en prat midt i en hektisk brygge økt og ser frem til mange gode øl fra begge bryggerier fremover.