Hjemlig Ølfestival

Lider du av ølfestival abstinenser, savner du stemningen, skåle og treffe ølnerder, diskutere smaker og krangle om NEIPA og Pastry er fremtiden eller en blindvei i ølets evolusjon? Neste helg, den 12. og 13. juni er det muligheter for å gjøre noe med saken. Da arrangeres nemlig Hjemlig Ølfestival

Det som i første omgang kan høres ut som en spøk, kan faktisk bli et artig øl arrangement. Oppskriften er å samles en gjeng ølentusiaster og møtes innenfor Korona reglenes grenser på nevnte dato. Man bestemmer selv om det er hensiktsmessig å gjøre det på en av datoene, eller kjøre full pakke med en to dagers. Bryggeriene som deltar har selv meldt seg på og plukket frem tre øl hver de ønsker å ’’servere’’. I tillegg til bryggerier så er også ølimportøren Beer Entusiast påmeldt. Så gjelder det å gå til anskaffelse av så mange øl man klarer eller ønsker å få tak i, det begynner å bli dårlig tid da mange må bestilles fra polet. En nesten oppdatert liste finnes her men sjekk også FB arrangementet for etteranmeldte som f.eks Berentsen.

I tillegg til at de deltakende bryggerier vil være til stede under sending for å presentere og svare på spørsmål vil det bli streamet forhåndsproduserte videoer. Så er mye opp gjestene hva man gjør ut av dette, men vi ser av forhåndsinteressen at mange lager en artig ting ut av dette. Det har vært snakk om å trykke opp egne bonger, noen har egne festivalglass og T-skjorter og enkelte har allerede snakket om vakter!

Midt opp i all humoren ser vi også dette som et veldig positivt initiativ. Det viser at hos en av de bransjene som virkelig har slitt under korona perioden så eksisterer det en evne til å tenke nytt og annerledes, det handler om å bruke nettverk og ikke minst evnen/viljen til å stå sammen for å dra hverandre frem. Parolen under denne tiden har mye vært ’’støtt ditt lokale bryggeri, kjøp lokalt’’, men det er vel så viktig å tenke på kvalitet. Det er viktig å ikke gjøre øl saken til en intern liten lokal nasjonalistisk bevegelse. Det er lov å ha to tanker i hodet på en gang, vi liker å ha lokale bryggerier vi kan være stolte av. Men for de fleste er det en sammenheng mellom å være stolt av noe fordi det er av god kvalitet. Øl av god kvalitet skal man ikke ta som en selvfølge. Påstår man at et bestemt øl er blant de beste i sin klasse betinger det at man også har smakt andre øl i denne klassen. Det å delta på en ølfestival og sammenligne øl fra flere bryggerier fra flere steder er en god anledning til å berike seg selv med hva som finnes bortenfor sin egen lille andedam. Så det at bryggerier ønsker å delta på en festival med et knippe øl de har plukket ut tilsier at de er stolte av disse ølene og mener de har noe å komme med. Man forventer å få tilbakemeldinger fra kundene og man smaker på sine kollegers øl med en viss respekt for å lære hva som beveger seg av øl for tiden og gis muligheter for å bli inspirert.  

Det har slått meg ofte at på festivaler så snakker menneskene som står på de forskjellige standene om sine kollegaer – ikke konkurrenter. Man smaker og snakker om hverandres øl og har ingen problemer med å anerkjenne kvalitet og også anbefale andres produkter. Det er et positivt miljø hvor produktet – ølet står i fokus, det handler ikke om egoet, tall og status. På en liten lokal festival handler det om å se ølene i en lokal sammenheng, men på en Norsk festival tenker man på ølene i en Norsk sammenheng på samme vi som at man i en internasjonal festival vil oppleve ølene i nettopp en internasjonal sammenheng. Så her slår vi et stort slag for å dra på ølfestival og oppleve/berike seg selv innenfor de rammene festivalen gir. Denne gangen blir det altså litt annerledes – en interaktiv festival. Men den representerer uansett et knippe bryggerier (og en importør) som er stolte av det de ønsker å presentere og mener at de hver på sitt vis har noe å komme med. I noen tilfeller kan det også være lærerikt å lytte litt til personen bak ’’disken’’ for å få en forståelse av hva det er man har i glasset, hva som var ideen bak brygget. Den muligheten er fortsatt til stede selv om man befinner seg et helt annet sted enn hvor den bak disken befinner seg. God festival!