Skoldmøyslaget

Fra og med fredag 5. juni ruller det nye ølet fra Bygland Bryggeri ut på polet rundt omkring i landet. I tillegg vil det være tilgjengelig på ulike hoteller og pøbber. Selve ølet er en klassisk dobbel IPA – med oppskrift fra Byglands nyeste aksjonær, Kasper Andersen:

Skjoldmøyslaget er eit koparbrunt sterkt indiaøl med frisk aroma av humle, urter og sitrus. Maltblandinga av pale og karamellmalt er viktig for å balansera humla. Det gjer at smaken har antydning til karamell og honning, med ein lang, bitter ettersmak. Simonaitis- gjæren (gardsgjær frå Litauen) gjev krydra og fruktige undertoner. Ølet står godt på eigne bein, men passar også bra til lam, okse, feit fisk og moden ost.

Navnet «Skjoldmøyslaget» har en helt spesiell betydning for styreleder og brygger Torkjel Austad, som har si mors side av slekta fra Austad i øvre Bygland. For det første er Torkjel veldig glad i folkemusikk fra Setesdal, og sagnet om Skjoldmøyene har fascinert. Nå med UNESCO var nå timingen rett. Sagnet om skjoldmøyene er fortalt i både bilde og tekst på etiketten:

Skjoldmøyane heldt til på Vestheiane i Setesdal. Dei var venare og sterkare enn andre kvinner. Ved Reiårsfossen med utsyn mot Austad kyrkje, sat dei tidt og spela på horn (lur). Under ei messe høyrde ålmugen det vene spelet deira. Folk strøymde då ut, og presten fór etter dei. Frå kyrkjegarden lyste han Skjoldmøyane i bann, og dei vart til stein. Det er mange som kan slåtten deira enno; han heiter «Skjoldmøyslaget» – og i 2019 kom spelekulturen i Setesdal inn på UNESCO si verdsarvliste.

Bygland Bryggeri har allerede fått gode tilbakemeldinger på ølet, og har tro på at det kommer til å selge bra.

Ølet kommer i 0,44 bokser på polets tilleggsutvalg og skulle den ikke finnes på ditt pol er det mulig å spørre etter dette. Varenummer er 1196-5502

Mye Setesdalshistorie i et bilde: Skjoldmøyene på toppen av Reiårsfossen, hvor de ser mot den gamle kirka på Austad, Åraksfjorden i bakgrunnen. De med ekstra skarpe øyne vil også legge merke til noe kjent med sverdet i midten.