
Det går mot slutten av 2019 og det er på tide å gjøre opp status her som så mange andre steder. Brygg i Agder inviterer derfor alle våre FB venner til å være med på en uhøytidelig kåring av årets øl fra Agder. Vi skal ikke være så strenge, ølet behøver ikke være nytt av året det skal bare ha gitt et positivt inntrykk i løpet av året som har gått. Ingen kan ha smakt alt og ikke alle øl er så lett å putte i bås, men vi har forsøkt å lage noen kategorier hvor vi starter med å legge ut noen øl som eksempler. Vi håper dere vil legge til flere øl selv underveis men husk at det må være fra et av bryggeriene på Agder. Er du i tvil så finnes liste over bryggeriene her.
Årets tørsteslukker: Her tenker lette friske øl uten så mye kompleksitet som hovedsaklig er brygget for å være en ukomplisert forfriskning. Typisk stiler som pils, blonde, hveteøl, saison etc.
Årets juicepreget øl: De uklare juiceduftende ølene er blitt utrolig populære og selv om mange nok mener de kunne plasseres inn under tørsteslukker klassen så lar vi de få sin egen klasse siden de dominerer så mye uansett. Kjært barn har mange navn, NEIPA, Vermont style IPA, DDH, hazy etc. vi inkluderer også milkshake IPA og Brut IPA i denne klassen.
Årets tradisjonsøl: Litt åpen klasse, men vi tenker på øl som er inspirert av brygg som har eksistert på gårder i generasjoner og ikke er så opptatt av å tilfredsstille de hippe med siste humlevariant. Her brukes råvarer som kveik, stjørdalsmalt, korn fra norske gårder, einer og annet krydder fra skogen.
Årets maltpreget øl: I mangel av noe bedre navn, her havner stout, porter, brown ale, bokkøl etc. Vi tenker altså på øl som passer til mat i den mer tradisjonelle alkoholstyrken, altså ikke imperial styrke. De skal få sin egen klasse.
Årets humledrevet øl: Her tenker vi mer på ølene som revolusjonerte ølverdenen i håndverks/craft beer barndom. Klassisk IPA med rom for både malt og bitterhet. Stilen har nesten forsvunnet i hipsterenes verden men den finnes enda og fortjener sin oppmerksomhet, det kreves kunnskap og talent å brygge øl som balanserer flere råvarer enn bare humle. Her inkluderer vi Black, White, Red IPA og andre krysstiler som f.eks lager og saison hvor humle er distinkt til stede i lukt og smak.
Årets surøl: Det finnes så mange stiler innen surøl fra klassisk spontangjæret til kjelesyrnet både med og uten alle former for frukt tilsetning. Men det er litt begrenset hva som brygges her lokalt så vi kjører en felles gruppe her og inkluderer også fatlagrede øl hvor syrligheten er dominerende.
Årets sterkøl: Dårlig navn, men vi tenker på imperial/big beer i området rundt 10% og oppover. Imperial stout og porter, barley wine og annet som helst nytes i små slurker med masser av smak og varmende alkohol.
Årets juleøl: Juleøl er virkelig så mye forskjellig for tiden, men her er det ikke nok å sette en nisse på etiketten og skrive Christmas. Vi tenker på øl som på et eller annet vis oser av jul og dere måtte finne naturlig å finne frem til selve julemiddagen, desserten eller kanskje bare en skål med nøtter og tørket frukt. Julejuicen kan fint få plass i klassen for juicepreget øl.
Vi burde kanskje også ha en egen klasse for pastry stout, altså søte maltrike øl tilsatt laktose og smak av sjokolade, karamell, nøtter og vanilje m.m. som fungerer som flytende konfekt eller kake. Men vi kommer ikke på så veldig mange av disse som er brygget i Agder og føler at de gjerne kan plasseres inn under maltpreget eller sterkøl avhengig av alkoholstyrke. Det vil uansett være flere øl som ikke er så lett å plassere i en felles gruppe og utelukker dette som egen stil i år.
Håper så mange som mulig vil være med å avgi stemme og ikke minst legge til egne forslag, godt valg.