Ho! Ho! Ho! Nå er det jul igjen

Vi skriver november, vintertid og kulde. Igjen kunne Håndverkeren og Erik Wikstøl ønske velkommen til årets juleølfestival. Arrangementet som i fjor ble utsolgt, gikk i år over to dager. Her ble det servert 30 forskjellige juleøl fra hele 19 bryggerier.

Juleølfestivalen 2019 ble arrangert på Håndverkeren i Kristiansand

Deltagerne fikk utdelt hvert sitt skjema med de ulike juleølene som ble krysset av etter hvert som man fikk smakt de edle julebryggene. Det ble også satt opp en liten mini buffet med snacks, nøtter, chips, pølse o.l. som fungerte utmerket sammen med juleølene. I tillegg var det etablert to vannstasjoner med isvann for både skylling av glass og nøytralisering av gane og hode. Disse vannstasjonene ble utover kvelden svært viktige, da mange av juleølene lå i den øvre del av alkoholskalaen.

Frank Tronstad og Gunnar Frydenlund fra Gulating Ølutsalg Brennåsen

I tillegg til de respektive bryggeriene, var Gulating Ølutsalg Brennåsen representant for bryggeriene Lindesnes Brygghus, Salikatt og Vinje Bryggeri. Frank Tronstad og Gunnar Frydenlund serverte juleøl og paprikachips.

Alfred Tambini Berntsen fra Hunsfos Bryggeri og Tellef Dannevig fra Qvart Ølkompani sto ved siden av hverandre på festivalen. Fra Vennesla ble det servert «Hunsfos Juleøl», «Hunsfos Julewit» og «Hunsfos Direktørens Jul», mens fra Lund i Kristiansand ble «Qvart White Christmas», «Qvart Julekvelden på Kjerringa» og «Qvart Carolinas Hot Chocolate» skjenket. Hunsfos Bryggeri og Qvart Ølkompani møter hverandre til en «Christmas Beer Battle» 19. november på Håndverkeren bestående av en spesialkomponert og juleinspirert 3-retters meny kun for anledningen, mens bryggeriene setter hver sin juleøl til hver av de tre rettene. Brygg i Agder kommer tilbake med mer informasjon om dette arrangementet.

7 Fjell Bryggeri fra Bergen

7 Fjell Bryggeri fra Bergen kunne friste med juleølene «7 Fjell The Grinch», «7 Fjell Sinterklaas» og «7 Fjell Mondranight», hvor også norsk alkoholpolitikk ble heftig diskutert. Frode Øverli, skaperen av Pondus universet, har som noen sikkert kjenner til hatt planer om å lansere et eget «Pondus øl» hos 7 Fjell Bryggeri i Bergen. Dessverre gjorde bryggeriet en stor tabbe: De spurte myndighetene om lov! Da skjønner vel de fleste hva som skjedde. De fikk selvfølgelig nei, for da ville alt Pondus materiell blitt definert som alkoholreklame. Heia Norge.

Den rampete lillebroren til Arendals Bryggeri, De Tvende

De Tvende definerer seg selv som Arendals Bryggeris rampete lillebror og holder til i kjelleren til storebror og brygger craftøl i all hemmelighet. På juleølfestivalen kunne de tilby «De Tvende Munken VI», «De Tvende Winterwald» og «De Tvende Black Belgian Waffle». Sistnevnte øl, som er en black trippel på 9,3%, ble faktisk servert med nystekte sorte vafler. Et populært innslag på festivalen.

I tillegg til de tre juleølene «Hombersund Barlindodden Jul», «Hombersund Gråholmen» og «Hombersund Svartskjær» kunne Alf Olav Øye ved Hombersund Bryggeri vise frem kveldens flotte julegenser. Dette til tross for datterens kommentar om at «Pappa, den genseren kledde du virkelig ikke». Ho! Ho! Ho!

Juleølfestivalens «far», Erik Wikstøl (til høyre) ved Håndverkeren

Håndverkeren opplyser at neste års juleølfestival går av staben 6-7. november 2020, så her er det bare å rydde plass i kalenderen.

Fullt brett. Bingo!