Mer kveik fra Bygland Bryggeri

Torkjel Austad fra Bygland bryggeri har stadig flere ideer med kveik og tradisjonsøl. Blant de fem nyhetene vi nå kan finne på Vinmonopolet i Lillemarkens (kan ikke bestilles på nett, men noen av dem finnes også på andre pol utslag som Evje, Risør, Kvadrat, Oslo etc.) finner vi nå to fra serien ‘’For the love of Kveik’’. Dette er et prosjekt hvor hvert øl dedikeres til gården som kveiken kommer fra. En av de mange tingene som skiller kveik fra annen gjær er hvordan den kan brukes som aromagiver og hver type utvikler sin unike aromaprofil, derfor er det nå utrolig interessant at man kan få denne anledningen til å smake seg gjennom flere typer og gjøre seg kjent på egen hånd med egenskapene. Ølene for øvrig er ment å brygges så likt som det lar seg gjøre i forhold til originalbryggene med hensyn til einer, maltbase, kok eller råøl osv.  

De to første er begge på 9% hvor den ene er brygget med kveik#20 Espe som beskrives som estere med preg av moden plomme og Cognac. Det er sannsynligvis første gang det har vært brygget kommersielt med kveiken fra Espe. Den andre er kveik#10 Framgarden som burde være litt mer kjent og beskrives med estere av sitrus og tropisk frukt.

På spørsmål om hvor mange øl som er planlagt under dette prosjektet svarer Torkjel at det ikke er satt noe antall, men vil brygges med jevne mellomrom. Flere av kveik innehaverne har vist interesse for å være med å brygge på bryggeriet så dette kan nok vise seg å bli interessant for alle parter etter hvert som prosjektet drives frem.

Vi regner med at Torkjel fikk rikelig med inspirasjon under Norsk Kornølfestival i Hornidal hvor han selv stilte som hjemmebrygger for tredje gang under Setersdalsbrygg og senere Bygland Bryggeri i baren. Han gikk forresten av med seieren som hjemmebrygger i innovasjonsklassen, her slo han til med en saké gjæret med kveik. Et brygg som nok gav juryen en overraskelse, men en artig fusjon mellom japansk og norsk bryggekultur. Kan vi håpe at den også dukker opp kommersielt fra Bygland med tiden?

Spør forresten etter øl fra Bygland på ditt lokale pol, så er det muligheter for at ølene tas inn dersom man ser at det er en etterspørsel. Bygland øl som er registrert hos Vinmonopolet finner du her.