Zwanze 2019 – en liten stemningsrapport

Det er ikke så lett å forsøke å skrive noe fornuftig fra et slikt arrangement, det er en slik ting man må være med på for å forstå. Hvorfor drar folk Norge rundt for å tilbringe en kveld hos Nøgne Ø fordi et bryggeri i Belgia lanserer et øl her den kvelden? De fleste som kommer her hører nok inn under begrepet ’’mer enn middels interessert i øl’’ og da kanskje spesielt surøl. Er man først mer enn middels interessert så er det også overveiede stor sannsynlighet for at man har hatt minst en øl-tur til Belgia og kanskje også selve pilegrimsturen til Cantillon. Veldig mange av de vi snakket med refererte i alle fall til både en og flere Cantillon besøk og hvilket øl som ikke hadde vært tilgjengelig på bryggeriet den gangen som de ønsket å smake nå i kveld. Så var det kanskje et eller annet man ikke hadde fått med seg fra Nøgne Ø og så var alle ‘’må ha’’ ølene i boks. Resten av kvelden handler mer om å bare henge rundt og drikke øl man allerede har et forhold til og treffe folk man kanskje bare treffer på ølfestivaler og ellers diskuterer med på diverse øl forum.

Undertegnede setter i alle fall stor pris på det sosiale aspektet med Zwanze day. Det er simpelheten en veldig avslappet laid-back atmosfære med masse hyggelige mennesker og god stemning hvor de gode ølene bare er der uten så mye mas og pes. Det føles faktisk bare ironisk når vi stiller opp i kø ti på ni og teller ned til kveldens midtpunkt, for alle vet jo at de får uansett. De øvrige ølene har vært beskrevet i tidligere innlegg, så det lar vi bare ligge denne gangen og prøver heller å formidle stemningen med noen ord og litt bilder. Beklager den dårlige kvaliteten på bildene, mobil, dunkel belysning og masse stearinlys er ikke det ideelle forholdet.


Martin kjører omvisning ved coolship

Det første som skjer ved ankomst, er å bli registrert og hente sine døllars og T-skjorter for de som har bestilt på forhånd. Så blir det gjerne en rask tur innom Nødingen for å se etter kjente og bestille seg sin første øl innen man finner seg en plass mens man venter på at barene i etasjen nede i fat lageret skal åpne. Her er det forøvrig også satt frem noen bord så det skulle være godt med sitteplasser. Utenom Nødingen bar så finner man da tre forskjellige barer denne kvelden så det meste av køer blir nesten fraværende.

Quiz master Sammy i kjent positur


The winning team (Sebastian, Kurt og Halil – kjente fjes bak disken i Kristiansand)

Så er det bare å slå ihjel tiden frem til klokken ni. Har man behov for noe mer enn å mingle så var det lagt opp til to runder med omvisning på selve bryggeriet samt en quiz med øl-quiz sjefen Sammy. Ved behov for fast føde så var det også rigget til med grill og pølser fra den lokale slakteren. Plutselig er klokken rett før ni og de ivrigste stiller pent opp i køen og teller ned. Årets Zwanze øl har som de fleste nok har fått med seg en liten del røkmalt. Men vi snakker så definitivt ikke om noe rauchbier eller stjørdalsmalt her, diskusjonene gikk vel mest om man virkelig kunne kjenne det eller om det var en ren placebo effekt.

Uansett så ble det god tid til en ekstra runde med noe fra Cantillon eller Nøgne Ø for de som følte for litt påfyll og for de som passet litt godt på så var det også mulig å få smake litt fra utgåtte flasker fra den gangen bryggeriet drev litt mer aktivt med import av øl. For noen ble det i alle fall et hyggelig gjensyn med Weihenstephan/Samuel Adams samarbeids brygg Infinium samt glemte Nøgne Ø skatter som Tinved og Imperial Koji Saison.

Vi takker for nok et bra gjennomført Zwanze arrangement fra gjengen på Nøgne Ø og gleder oss allerede til neste år.