Zwanze 2019 på Nødingen – hvilke øl kan vi få smake?

Når dette skrives er det kun to ledige billetter igjen til Nødingen, så det er nok mange som lurer litt på hvilke andre øl enn årets Zwanze dukker opp i år. Vi har fått tak i en uoffisiell oversikt som nok allikevel er det mest offisielle dere får.

Rosé De Gambrinus – da denne bringebær lambic ble lansert i 1986 var ikke klassisk frukt lambic spesielt populært og den kommersielle delen av bransjen for lengst ’kuppet’ stilen med sine søte versjoner som i praksis ofte var en blond blandet med 10% masseprodusert lambic og tilsatt klissen fruktkonsentrat. Så da Cantillon bestemte seg for å re-lansere en autentisk bringebær lambic følte de seg nødt til å bruke en annen betegnelse en framboise for å unngå at kundene skulle tro det var nok en søtlig konsentratdrikk. Rosé som i fargen og en assosiasjon til vin, men Gambrius som henvisning til øl. Balansert syrlig som kjennetegner ølene fra dette bryggeriet med 200 gram naturlig bær pr. liter øl. Bærsmaken er mest fremtredende i unge flasker og forsvinner gradvis til fordel for mer utpreget lambic karakter med lagring.

Magic Lambic – det opprinnelig Zwanze ølet fra 2016 under navnet Framboise Vanille, re-lansert som Magic Lambic i 2018. Ølet er en blend av 80% Lou Pepe Framboise og 20% Blåbær lambic med vanilje. Ølet har hovedsakelig kun vært tilgjengelig fra Macic Land Theater og periodevis kun for konsumering på selve bryggeriet.

Grand Cru Bruocsella – En ren ublendet lambic som velges ut fra brygg av spesiell kvalitet etter tre års lagring på eikefat. Ingen ettergjæring på flaske så den er helt flat uten kullsyre. Omtales som ’’missing link’’ mellom vin og øl, en vellagret flaske kan minne om en Chardonnay av høy kvalitet.

Gueuze Lambic – bryggeriets standard Gueuze om man kan kalle noen av deres øl for det. En tradisjonell Gueuze er en blend av 3 år gammel fatlagret lambic med en fersk lambic hvor det gamle ølet står for kompleksiteten mens det ferske tilfører restsødme for videre karbonering i flaske som resulterer en kompleks, men frisk og sprudlende lett syrlig drikk som av mange omtales som ølets champagne. Cantillon sin Gueuze er en bland av et år, to år og tre år gammel lambic.

Cuvée Saint Gilloise – mens tradisjonell lambic kun tilsettes gammel humle for å bare benytte seg av den antibakterielle effekten er denne to år gamle lambic tilsatt fersk humle samt en liten mengde sukker for å ettergjære på flaske. Fun fact: Navnet stammer fra Royale Union Saint-Gilloise, et legendarisk fotball lag fra Brussel som har mange tilhengere til tross for at de ikke har vært i første divisjon på mange tiår. Van Roy familien som er blant tilhengerne er nå den femte generasjonen som trofast følger hjemmekampene på Marien stadium. I 2004 ble Cantillon spurt om å brygge en spesialøl for klubben. Ølet fikk først navnet Cuvée 1904 etter klubbens første Belgiske seriemesterskap. I 2005 ble navnet endret til Cuvée des Champions da de rykket opp til andre divisjon. Etter noen år med litt svakere resultat ble navnet igjen endret til Cuvée Saint Gilloise.

Mamouche – En to år gammel lambic tilsatt hyllebærblomst. Blomstene plukkes av staben på bryggeriet i overgangen mai/juni og siden blomsten avgir en ganske kraftig smak må bryggeren velge en lambic med nok karakter til å håndtere denne og skape balanse mellom det florale og ølet. Uansett en frisk og fint øl.

Nath – En blend av ett og to år gammel lambic tilsatt rabarbra. Hjemmelaget rabarbravin er ganske vanlig i Belgia og var inspirasjonen da Roy bestemte seg for å lage en svært liten batch rabarbra lambic som det aller første Zwanze ølet i 2008. Ølet ble også brygget igjen for Zwanze i 2012. Ølet ble Jean-Pierre Van Roy sin kone, Nathalie sitt favorittøl og senere derfor lansert som Nath. Fun fact: Nathalie er barnehagelærer så etiketten er tegnet av en av hennes elever.

Kriek Lambic – En klassisk syrlig Kriek med smak av røde bær og hint av mandel. 200 pram pr. liter friske, sure organiske bær fra Tyrkia blendes med gjennomsnittlig 20 måneder gammel lambic. Bærsmaken er mest fremtredende i unge flasker og forsvinner gradvis til fordel for mer utpreget lambic karakter år for år.

Fou’foune – En noe mer eksperimentell kreasjon i Cantillon sammenheng så dagens lys i 1998. En blanding av lambic mellom 18 og 20 måneder på eikefat tilsatt 300 gram pr liter ’’Bergeon’’ aprikos. Denne både syrlige og søte frukten behøver bare fem uker på å avgi sine dufter og smaker til lambicen. En noe uvanlig smak i klassisk lambic sammenheng som mange må venne seg litt til, men har blitt svært populær og er i dag den tredje mest solgte frukt lambic fra Cantillon etter klassisk Kriek og Rosé de Gambrinus. Fun facts: Aprikos dyrker François Daronnat med kallenavn ’’Foufoune’’ er opphavet til navnet. Han var til stede under en middag med Jean-Pierre hvor han snakket så varmt om sine aprikoser at lambic bryggeren uttalte at han sikkert kunne bruke dem i et øl. Han glemte siden helt bort sin uttalelse, men plutselig en morgen stod det 300 kg med aprikoser utenfor døra til Cantillon. Resten er historie og i dag leverer ’’Foufoune’’ 1.200 kg aprikoser fast hvert år til bryggeriet.

Zwanze 2019 – så var det midtpunktet for selve dagen da som serveres presis kl. 21. Her lar jeg bare bryggeriet selv stå for beskrivelsen: The beer for this year’s Zwanze was brewed in March 2016 and kegged January 26th 2018. Contrary to past Zwanze beers, this beer is not the result of a special blend or the addition of a special fruit, but of a wholly unique brew.
On March 1st 2016, we brewed a smoked Lambic using a blend of classic pilsner malt and smoked malt. Rather than taking the beer to an extreme, we looked instead to find a balance between the acidic character of Lambic and the woodiness of the smoked malt. The result is a fine Gueuze with the classic notes of a Cantillon, complemented by an elegant smokiness in the nose and on the palate.

Utenom disse fatene vil det tradisjonen tro også i løpet av kvelden være diverse mer eller mindre sjeldne flasker fra Cantillon tilgjengelig i baren i et begrenset opplag.

Fra Nøgne ø har vi i tillegg seks tappetårn som for anledningen er viet relativt nye øl fra deres fatlagringsprogram. En nærmere beskrivelse av disse fines her. Om selv ikke dette skulle være nok så finnes selvfølgelig også det vanlige utvalget med flaskeøl fra baren.

Her skulle det være rikelig med spennende og godt øl å fordrive lørdagen med, så det er bare å forberede seg på å ha klar en neve eller flere med døllars.

Så et lite tips helt på slutten for de som måtte ha Untappd, Ratebeer og lignede for å styre sitt konsum: I lambic/geuze verdenene så er det ikke noe som heter ’’den har jeg smakt før’’. Her spiller naturen så kraftig rolle i bryggeprosessen at det er blenderen sin oppgave å gjøre det beste han kan med de råvarene som er tilgjengelig fra de mange fatene og ingen batch vil naturligvis kunne bli helt lik den forrige. Hvert fat representer sin helt egne unike levende kultur med gjær og bakterier i skjønn forening. Så legg gjerne vekk mobilen og fokuser på denne unike anledningen til å kunne velge og vrake i et utvalg man sjelden har anledning til finne på et sted.

Santeï !!