Kveik fra Agder?

Vi fikk nylig et artig tips fra en av våre venner i BREWOLUTION ROGALAND som handlet om en gjenstand på Norberg Fort på Lista.

Museets presentasjon er som følger: MÅNEDENS GJENSTAND JULI. En gjærkrans ble brukt når man brygget øl, til å oppbevare gjærsopp mellom hver brygging. Den består av betydelig mange, små trestykker med spesiell utforming. Trestykkene er «flettet» sammen på en spesiell måte som får konstruksjonen til å ligne på en krans. Denne kransen har vært i museets samling i mange år – den ble gitt til museet så langt tilbake som 1929! Gjærkransen ble laget til sjøs, antagelig som et frivaktsarbeid, av en sjømann fra Vestre Hauge.

Tenk hvor spennende det ville vært dersom man var i stand til å vekke opp denne gjæren igjen, dette kunne potensielt gitt oss Kveik fra Agder. Vi vet jo at Bygland bryggeri har et pågående prosjekt med UiA for å undersøke om det finnes gjærrester som lar seg vekkes til live fra gammelt bryggeutstyr i Setesdalen. Er det noen som kanskje kan ta en lignende initiativ her?