Hunsfos Bryggeri

Foto: Humsfoss Bryggeri

Gunnar og Erik fra Brygg i Agder tok turen til Hunsfos Bryggeri for å slå av en prat med Alfred Tambini Berentsen en ettermiddag to dager før Hunsfest. Til tross for at det åpenbart var en travel dag vi hadde valgt hvor det virket som alle på bryggeriet løp rundt og flyttet på kasser, paller, stoler, slange og slikt man bruker å flytte rundt på når det ventes mange øl-tørste gjester, så tok Alfred seg god tid til å svare på alle våre spørsmål. Vi fikk til og med en full omvisning av alt fra bryggeri til omkringliggende selskapslokaler og de nærmeste naboene.

Selve bryggeriet ligger i et område som heter Hunsfos Næringspark, som er området til nå nedlagte Hunsfos fabrikker som gikk konkurs i 2011. Hunsfos fabrikker ble grunnlagt i 1886 og produserte papir fra egenprodusert tremasse og senere også egen cellulose-produksjon. Her kan vi nevne at det gjennom historien har vært seks papirmaskiner (PM1 til PM6) som går igjen i navnene til bryggeriets øltyper. Papirfabrikken har hele tiden vært en viktig hjørnesteinsbedrift for Vennesla og nærliggende lokalmiljø. Veldig mange som bor her har jobbet her en periode og i alle fall alle som har røtter her vil ha familie og bekjente som har hatt en eller annen tilknytning til bedriften. Det er derfor naturlig at mange i området har en viss interesse i alt det nye som nå skjer i de historiske byggene til den gamle papirfabrikken hvor det er etablert en rekke nye mindre og større bedrifter.

Alfred viser frem bryggeriet. Legg merke til styretavlen i bakrunen som kommer fra Hunsfos fabrikker.

Hunsfos Bryggeri ble etablert i 2014 av entusiastene bak Venndøla lauget som hadde brygget en rekke øl på sitt 200 liters anlegg og synes Vennesla burde ha sitt eget kommersielle bryggeri. De påbegynte en stor jobb som ikke bare handlet om å bygge opp ett bryggverk, men også å tilpasse seg i et av de gamle lokalene som ligger rett over gata for dagens bryggeri. Da dette tok sin tid og de følte seg klare for å få et par av ølene sine ut på markedet, tok de i 20015 en tur til Danmark for å få brygget PM1 og PM4 hos Søgaards Bryggeri i Ålborg. Til tross for at oppskaleringen fra testbrygg til stort bryggeri ikke gikk helt som de hadde forventet viste markedet stor interesse for nykommeren og de tok den viktige beslutningen om å avslutte alt arbeidet i daværende lokale for å begynne på nytt og etablere seg i et større lokale som gav dem bedre plass og utvidelsesmuligheter som ikke fantes i det opprinnelige lokalet. Selv om dette førte til ytterlige forsinkelser som gjorde at de ikke var klare før i 2016 var nok dette et svært så fornuftig valg. Da omvisninger og arrangementer er blitt en svært viktig del av driften ser vi hvor bra dagens beliggenhet er. Med små grep kan de få til arrangementer for opp til 120 personer i eget lokale og dersom behovet skulle være større har man flere muligheter vegg i vegg med å benytte seg av tilrettelagte selskapslokaler som drives av Hunsfos Opplevelse AS. Lokalet til den gamle PM5 er i dag selve storstua med egen bar og scene som kan gi plass til hele 700 gjester. Samtidig er det ledig areal under selve bryggeriet dersom det skulle oppstå behov for større lagerplass.

Gamle PM5 er nå selve storstua med plass til 700 gjester

I tillegg til bryggeriet har de også fått plass til en liten ølbutikk. Her kan man få kjøpt alle Hunsfos ølene i butikk styrke sammen med et lite utvalg av øl fra andre bryggerier og et knippe med alkoholfrie alternativer. De har heller ikke glemt sine røtter som hjemmergbyggere for butikken er også utsalgssted for Olbrygging.no og her kan man sammen med alt bryggeutstyr og råvarer finne ferdig ølsett for å brygge Hunsfos PM4 og Direktørens IPA. Alfred fortalte oss at butikken er blitt et viktig kontaktpunkt mellom bryggeriet og kundene. Det handler ikke bare om å få solgt mest mulig øl, men å være et aktivt samlingsted for de som er opptatt av øl og hjemmebrygging. Her kan man også få hjelp og fagkyndig veileding om brygging. Man ønsker et åpent miljø og det er helt greit å bare stikke innom butikken for å slå av en prat. Man skal ikke være det bryggeriet som selger mest øl, men det ville vært flott å være det bryggeriet som har mest besøk.

Vi spurte også litt om selve bryggeriet og ølene deres. Det er et relativt lite bryggeri med kapasitet for 1.000 liter, hvor man gjerne kan kjøre dobbel batch for å utnytte gjæringskapasiteten. Årlig produksjon de to siste årene har vært på rundt 55.000 liter. Filosofien er ikke å brygge flest mulig nye øl, men ha en solid base av et knippe øl som brygges om igjen og kundene finner igjen og forhåpentlig har sine favoritter. De tar deg god tid når et øl skal lanseres, man begynner med et test brygg på et lite hjemmebrygger anlegg og det er ikke uvanlig med ti varianter hvor man juster litt for å komme frem til ønsket resultat. Deretter skal man oppskalere til stort bryggeri som også er en øvelse, det er ikke bare å gange opp med råvarer. Resultatet er at man selger ut det man brygger og har en rimelig stabil og forutsigbar hverdag uten noe videre behov for stor lagekapasitet. På spørsmål om hva som selger best så er svaret ikke helt rett frem da det avhenger litt av hvordan man regner, Liverbirds selger veldig bra, men da det egentlig er en spesial etikett for fatølet som også selger bra så blir nok dette å betrakte som storselgeren. Men PM4 som også kommer med 5 times etiketten (erstattes nå av 6 times!) har også svært bra omsetning totalt sett. Ser man på de sterke ølene så selger Direktørens Porter og Direktørens IPA bra på pub og Vinmonopol. Denne vinteren ble også samtlige fire juleøl helt utsolgt på kort tid så planen er å få brygget enda mer av alle til neste jul.

På spørsmål om hvorfor akkurat Liverbirds/5 times og bryggeriets tilknytning til fotball fikk vi høre at Liverbirds ble unnfanget etter en forespørsel fra Kristiansands lokallag av Liverpools supporter klubb og da det allerede fantes sterke Liverpool tilhengere på bryggerer var det en grei sak. De har også fått forespørsel om å selge øl med tilknytning til andre fotballag, men supporter genet har slått såpass hardt ut at det ikke har skjedd. Eller som Alfred selv uttrykte det: «De må gjerne lage øl for Arsenal, Tottenham eller hva det måtte være – jeg vil bare ikke ha hendene mine borti det». Nå merket jeg at det rykker litt til i stolen ved siden av meg (Gunnar er knallhard Arsenal supporter). Uansett så er fotballkamper, spesielt Premium League på storskjerm blitt et populært arrangement på bryggeriet i tillegg til faste åpent bryggeri hver første fredag i måneden. Besøk fra cruise turister er også en viktig aktivitet i sesongen og har i perioder vært et besøk i uka.

Ølet med smak av skog som enda ikke har fått navn

Man kunne nylig lese i lokalavisa om et nytt skogsøl som det er store forventninger til. Ølet som enda ikke har fått noe navn har tatt 3 år å utvikle. De er ikke helt sikre på hva slags stil man skal plassere det som, men det inneholder en masse råvarer fra skogen som de ansatte har høstet selv i nærområdet. Blant annet friske skudd fra gran, furu og einer sammen med pors og granskuddsirup er med i brygget. Dette har vært en omfattende jobb og hele 20-30 søppelsekker med råvarer fra skogen ble samlet inn. 1000 liter av dette ølet står og gjærer når dette skrives og vil av naturlige grunner ikke være mulig å brygge igjen før neste års sesong dersom det blir populært og de får motivasjon til å plukke råvarer igjen. Dette er ikke den type øl man noensinne kan tjene penger på om man regner med all medgått tid, men et rent overskuddprosjekt man lager fordi det er noe man ønsker. Vi var faktisk så heldig å få en smaksprøve fra et av test bryggene og kan skrive under på at dette er et spennende øl. Ølet er lyst og gyldent som en ufiltrert pils med en flott og fast hvit skumtopp. Det første man kjenner i duften er sirup innen flere dufter frigjøres som får undertegnede til å tenke på skogsturer om våren nær en myr hvor posen springer ut. Det kan minner litt om eukalyptus med et svakt hint av furutre og barnåler. Smaken går mye i den samme retningen men overrasker hvor lett og friskt ølet fremstår. Jeg var forberedt på at duften av sirup skulle gi et litt mer søtt og klissete smaksresultat, men det er blitt et relativt lett, men smakfullt øl med mye preg av skog og vår. Alkoholprosenten på test ølet var noe mellom 7,5 og 8 prosent, mens det endelige resultatet er planlagt med noe lavere alkoholstyrke. Men det vil uansett bli et øl over det som kan selges i vanlig butikk så her bør man nok følge litt med når det lanseres dersom man ønsker seg en smak av dette.

Avslutningsvis har vi to faste spørsmål til våre intervju objekter. Hva er ditt personlig favorittøl fra henholdsvis eget bryggeri og et annet av våre Agder bryggerier. Fra eget bryggeri har Alfred PM4 som er deres American Pale ale som han har fulgt siden hjemmebrygger dagene. Den gang var ølet på 6% men er blitt justert for å passe butikk markedet. Blant øl fra sine kollegaer på Agder trekker han frem Sour Mandarina fra Qvart Ølkompani. Da må vi bare skyte inn et lite siste spørsmål om det er planer om å prøve seg på surøl hos Hunsfos. Dette er noe de er interessert i og blir kanskje noe av det neste som skal testes ut. Så får vi skjer hva det bli til etter ti test batcher eller noe rundt der en gang.

Brygg i Agder takker for besøket med en omvisning og spennende smaksprøve. Vi fikk også lov til å låne det stilige kveldsbildet som ligger øverst i artikkelen.

Den lett ikoniske Hunsfos pipa skimtes i bakgrunnen

Tekst og foto (unntatt hvor markert): Erik Dahl