VGs store test av sommerøl

Da har VG testet 90 øl av mer enn 100 påmeldte til årets sommerøl. Da kriteriene var sesongøl måtte noen av ølene som viste seg å være helårsprodukter utgå fra testen. Testpanelet besto av utdannede ølsommeliere og kokker med profesjonell tilnærming til faget som sammen med andre tilleggs kunnskap fra beslektede emner som Whisky, Sake og Cider skulle legge til rette for en bred og allmenn tilnærming til produktene. Men selv om det på papiret skulle ligge til rette for at juryen har den beste kompetansen til å utføre en slik type vurdering så er det ikke mulig at resultatet vil stemme nøyaktig over ens med samtlige øldrikkere sin mening/preferanse så det sedvanlige sjokket lar seg ikke unngå denne gangen heller. Så dersom du ikke er enig så er rådet å trekke pusten dypt og tenke at smak er en subjektiv ting og det er lov å ha en annen mening (på samme måte som at de som tester har lov å ha sin faglige mening).

Vi kan selvfølgelig ikke gå VG i næringen og legge ut tekster og bilder fra deres side, men skal bare indikere hvordan det gikk med bryggeriene fra Agder i denne omfattende testen som kan leses i sin helhet på nett bak betalingsmur for de som ønsker.

I kategorien for Pils, Lager, Bayer, Kölsch, Schwarzbier og Helles var ikke Agder spesielt godt representert. CB feriepilsen (71 poeng) ble belønnet med terningkast 3 og omtalt som et anonymt sommerøl som fremstår kjedelig. Smakskarakterestikken er nøytral og passer best som ren tørsteslukker.

I kategorien for Kategori: IPA, APA, Pale Ale og NEIPA slår Qvart Foggy Sky til med terningkast 5 (89 poeng) og en andre plass rett bak Amundsen Chaos Theory. Karakterstikken sier: Et meget godt og frisk øl med fruktige og tropiske smaker. Ølet er godt balansert og dette kan man drikke mye av. Skikkelig digg! Juryen mener videre at ølet passer til alt av fet og salt mat eller alene.

I samme klasse får også Kjerlingland Maveplask samme terningkast 5 (86 poeng). Karakterstikken er: En fersk og god IPA med fine tropiske toner som passer til det meste.

Nøgne Celestial Navigation får terningkast 4 (81 poeng) og karakterstikken: Et leskende øl med en noe spiss avslutning som passer til Thai mat eller alene.

Rett bak denne finner vi Nøgne Ø Triple Hopped Ale med samme terningkast 4 (80 poeng) som omtales som et godt allround matøl som passer spesielt til harde oster.

Så kommer Qvart Kveikasaurus også med terningkast 4 (79 poeng) og karakterstikk: Et spennende og annerledes øl med høy alkoholstyrke. Veldig godt til mat! Spesielt BBQ marinert svineribbe.

Nøgne Ø Asian Pale ale tildeles også terningkast 4 (78 poeng) med karakterstikken: Et enkelt sommerøl mange kan like som passer til Asiatisk mat.

Nok en øl fra Nøgne Ø, Hazy IPA Vermont Style med 4 prikker på terningen (76 poeng) karakterestikk: Et fin sommerøl man kan drikke mye av. Litt tynn kropp. Uenighet i juryen om denne. Til Tex-Mex eller ren drikkeøl.

Kategori: Surøl/ Berliner weisse/ Fruktøl Her er det bare Kjelingland Sommeryr som er med og oppnår terningkast 3 (72 poeng) og vurderes som noe kunstig i smaken.

I klassen for alkoholfritt finner vi lime ølet fra Nøgne Ø Stripped Craft, Terningkast 4 (76 poeng) som omtales som et Et frisk og syrlig øl med masse smak som passer til Sushi.

Det ble også testet i et par andre klasser som vi ikke kommer inn på her da ingen av bryggeriene fra Agder var representert her.

Da bare repeterer vi at du garantert ikke er enig med alle poeng som gis, pust ut og tenk at det er godt for mangfoldet at vi har forskjellig smak. Test gjerne så mange du gidder på egen hånd og gjør opp din egen mening. Blindtest er forresten en artig øvelse, da får man utfordret sine eventuelle forutinntatte meninger og kanskje et par overraskelser på kjøpet. Sommer og øl blir det nok uansett.