Fulltreffer for Qvart Ølkompani på Håndverkeren

Var du ikke en av de 18 heldige gjestene som fikk oppleve en eksklusiv 7-retters middag med Qvart Ølkompani på Håndverkeren tirsdag 4. juni? Synd for deg.

DETALJPLANLEGGING: Lars Amundsen fra Qvart Ølkompani diskuterer med kokken Ruben hos Håndverkeren. I midten står bryggerimester Tellef Dannevig og filosoferer over livets underfundigheter.

Siden juni 2015 har Qvart Ølkompani på Lund i Kristiansand brygget øl. Ifølge bryggerimester Tellef Dannevig og daglig leder Lars Amundsen har de brygget opp imot 100 ulike øltyper. Da de kikket igjennom lageret sitt fant de ikke mindre enn 24 ulike øl som de kunne velge mellom for å matche kveldens 7-retters på Håndverkeren. Kvelden, som selvfølgelig var utsolgt, fant sted i et eget rom hvor gjestene satt i ring. Håndverkeren stilte med kokken Ruben som på en interessant og informativ måte kunne presentere hver rett i forkant av hver servering. Deretter presenterte Qvart ølet som fulgte retten, samt hvorfor akkurat det ølet ble valgt. Til slutt ble både øl og mat servert av Thea og hennes blide servitørkollegaer.

BLID SERVITØR: Sjefsservitør Thea ved Håndverkeren fikk mye å gjøre med mange retter og mange øl som skulle serveres.

Første forrett var laks på potetlefse, med løyrom, koriander, chili, knutekål og dill. Til denne retten ble det servert «Qvart Pils». Det har ifølge Tellef tatt hele 4 år å utvikle denne ølen som er Qvart sin første pils. Tilbakemeldingene var svært positive og gikk mye på at det smakte god pils men med så mye mer smak. I tillegg ble det kommentert at pilsen hadde mindre karbonering, noe som mange ser som en fordel.

QVART PILS: Laks på potetlefse med løyrom, koriander, chili, knutekål og dill.

– Vi har i alle år sett på de store bryggeriene som pilsprodusenter, mens vi har f.eks. brygget IPA. Nå har jo mange større bryggerier begynt med IPA, så da var det på tide å utfordre dem med vår egen pils, sier bryggerimesteren som har store forhåpninger om Qvart Pils nå i sommer.

Neste forrett var en oksetartar servert med vaktelegg, brønnkarse og pepperrot. Noen deltagere var litt skeptisk til rått kjøtt med rå eggeplomme, men det ble likevel en fulltreffer. Sammen med tartaren ble det servert «Bønder i Byen» som er brygget med kveik.

QVART BØNDER I BYEN: Oksetartar servert med vaktelegg, brønnkarse og pepperrot.

Etter to forretter var ble det servert en såkalt pauserett. Den besto av en tindved sorbet med crumble på brunet smør med maldonsalt og servert sammen med «Orange Lust» som også er brygget med kveik med et tydelig innslag av appelsinskall og appelsinpuré.

Etter en luftepause var det tid for første hovedrett bestående av kveite med vårløk, blomkål og grønnkål servert med en saus av blåskjell og rødbete. En uvanlig stor porsjon sett i forhold til at kvelden er en 7-retters. Til kveiten fikk vi «Mågeskrik», en saison som passet utmerket.

QVART MÅGESKRIK: Kveite med vårløk, blomkål, grønnkål servert med blåskjell og rødbete saus.

– Det finnes en masse ulike saison øl på markedet. Felles for dem er at de har lav drikkemotstand. Vi har erfart at saison passer til det meste, men til fisk pleier det å fungere ekstra bra, sier Tellef.

Neste hovedrett var helgrillet okse ytrefilet med rødløk, ramsløk og skorsonnerot servert med «Palmekyst», en populær IPA fra Qvart. Igjen fikk vi mye mat på tallerkenen, men litt dessert ble det likevel plass til.

QVART PALMEKYST: Helgrillet okse ytrefilet med rødløk, ramsløk og skorsonnerot.

Første dessert var en ostetallerken bestående av hvitmuggost og en ganske kraftig blåmuggost servert med aprikos og chili. Til ostene fikk vi «Kveikasaurus» som er en IIPA imperial/double IPA på hele 9,5%.

QVART KVEIKASAURUS: Ostetallerken med hvitmugg- og blåmuggost, samt aprikos og chili.

Den neste desserten var en pasjonsfrukt terte med bringebær servert med «Furious Passion» fra Qvart, og da var hele gjengen både mett og forsynt. Trodde vi!

QVART FURIOUS PASSION: Pasjonsfrukt terte med bringebær.

– Vi på Qvart Ølkompani har selvfølgelig også noen godsaker på lur til spesielle anledninger, og i kveld er en slik anledning, sier Lars. – Vi snakker da om Qvart sin første eikefatlagret øl «Barrel Project 01 Imperial Stout» på 10,5% som er en imperial stout med kaffe modnet på bourbonfat i seks måneder. Dette burde sette prikken over «I-en» på slik en spesiell kveld.

Sammen med Qvart sin Imperial Stout fikk vi mørk-mørk sjokolade med et særs høyt innhold av kakao. Og prikken over «I-en» ble definitivt satt!

Denne aftenen gikk du glipp av mye. Håndverkeren tar sitt ansvar bevisst og komponerer en egen 7-retters meny helt uten kompromisser. Denne kvelden skal bli svært vanskelig å overgå. Tellef og Lars hos Qvart Ølkompani viser oss at de tar kombinasjonen mat og øl seriøst, med et resultat som er en fulltreffer. Takk til både restaurant og bryggeri.

ODD TOM HØGSTØL