Geuze – Høyt henger de og sure er de

På eget initiativ inviterte Karel P. Van Cauteren ved Patricks Pub til «A taste of geuze, Part I» fredag 31. mai.

Fra Æsops fabel «Reven og druene» kommer ordtaket «høyt henger de og sure er de» som er historien om reven som ikke kan få tak i druene som henger for høyt. Nærmere sannheten er det vel neppe mulig å komme da det ble arrangert «A taste of geuze, Part I. Vi snakker altså om høytstående, belgiske surøl.

Karel P. Van Cauteren kommer fra byen Niove i Belgia som er en del av det geografiske området til geuze. Han brukte kvelden til å fortelle entusiastisk om ølets historie og gjorde kvelden både lærerik og morsom. Arrangementet hadde en begrensning på 12 deltagere, da det kun skulle serveres 2 x 6 stk. geuze øl som deltagerne skulle dele.

For å gjøre en lang historie kort, geuze er en ølsort som framstilles ved å blande ung og gammel lambic. Stikkord er spontangjæring og lagring. Ølet er uklart med en kompleks sur til syrlig-bitter smak og duft som er preget av forskjellige gjærsoppers og bakteriers aktivitet.

Vi begynte forsiktig med Timmermans Blance Lambicus, etterfulgt av Boon Framboise. Videre ble det Boon Kriek og Timmermans Oude Kriek. Til slutt ble smaksbombene Boon Mariage Parfait og Tilquin Quetsch servert. Du kan lese om alle ølene på ratebeer eller untappd. Sammen med ølsmakingen ble det servert rykende varme belgiske frites.

Et supert initiativ av Karel P. Van Cauteren. En bedre ambassadør for geuze kan man neppe få. Det ble en lærerik og hyggelig kveld til en behagelig pris, og som arrangementets tittel avslører, «A taste of geuze, Part I», er det sannsynligvis duket for en oppfølger en gang i fremtiden.

ODD TOM HØGSTØL

Foto: Karel P. Van Cauteren