Beer Battle finale – slaget på Sørlandet 2019

Torsdag 9. mai var det finale i Beer battle og nok en gang er dette populære arrangementet helt utsolgt. Kampen gikk mellom Kjerlingland og Brygghuset selv. Nytt av dette året var en aldri så liten utvidelse fra å bare invitere lokale bryggerier til å inkludere utbys bryggerier som Færder, Ego og Austmann. Dessverre har denne runden også vært noe preget av sykdom og fravær så det har blitt et par walk-over underveis, men dert er en uformell konkurranse og egentlig ikke så farlig. Det viktigste har vært at bryggeriene stiller entusiastisk med det beste de har å by på som match til de kreative rettene kjøkkenet stiller opp med. Slikt skaper god stemning blant gjestene som kommer tilbake gang på gang, så det er viktig å melde seg på i god tid dersom man vil sikre seg plass.

Men så til selve kampen. I velkjent stil ønsker Sebastian fra Brygghuset alle velkommen og lar bryggeriene presentere seg selv. Det vil si at siden Martin som brygger for Brygghuset var på vei til ølfestival i København så ble det Sebastian som også fikk ta presentasjonen. For å representere Kjerlingland var Bjarte Olsen på plass og understreket hvor lite bryggeriet er og at det ikke er like enkelt å finne ølene deres.

Til forrett fikk vi servert blåskjell med Chorizo, safranmajones, dill og mini pommes frites. Til denne retten gikk Brygghuset for sin Golden Monk, en slags farmhouse/saison/golden ale aktig øl med Belgisk gjærpreg fra trappsitbryggeriet Westmalle. Jeg tipper tanken var Belgisk øl til moules-frites, men fra mitt tidligere møte med dette ølet var jeg litt redd for at det kraftige ester preget skulle slå litt negativt ut. Til min overraskelse virket det nesten som om maten nøytraliserte esteren, da spesielt majonesen så man sitter igjen med en fin, lett krydret Belgisk øl som passer bra til denne retten. Kjerlingland valgte en helt annen retning og presenterte et nytt øl, Maveplask – en New England Pale Ale på 4,7%. Nå har jeg alltid vært skeptisk til å bruke disse super-fruktige, juicy søte ølene i sammenheng med mat, men er alltid klar for en utfordring. Jeg hadde faktisk diskutert dette temaet med kollegaer tidligere på dagen og det ble foreslått at skalldyr nok kan fungere, scampi med mangopurre er jo f.eks en god kombinasjon. Så nå var muligheten her for å teste og da i tillegg Maveplask viste seg å være langt unna den mer ekstreme versjonen av stilen så fungerte dette faktisk meget bra. Et litt vanskelig valg for min del, men min stemme gikk til Kjerlingland som fikk et lite ekstra pluss poeng for å overraske. Dommen fra publikum ble da også likedan, så ett poeng til bortelaget etter første runde.

Hovedrett var urtefylt kyllingbryst med gulrotsmolè, sprø kyllingskinn, gremulata av persille og hvitløk, syltet agurk, smørstekt asparges og kyllingsaus. En spennende og kompleks, men samtidig relativt mild rett hvor Brygghuset satset på sin klassiske Blond. Et ganske rent øl smaksmessig, med akkurat den lille biten av fuktighet som skulle til. Et godt valg hvor ølet plasserer seg elegant i bakgrunnen og bare jobber sammen med smakene fra hovedretten slik at man får frem det beste fra begge parter. Kjerlingland valgte igjen å gå i en annen retning, her fikk vi servert en milkshake IPA. Altså en form for fruktig IPA tilsatte vanilje og laktosesukker. For all del, ølet er riktig bra innenfor sin stil, men som drikke til maten ble det totalkrasj for min del med vanilje og laktose sukker. Men flertallet av publikum var ikke enig og Kjerlingland vant også runde to.

Til desserten fik vi servert «Dansk Koldskål» med syltet rbarbra og jordbær. Her skal det normalt brukes kjernemelk, men da dette ikke er så enkelt å oppdrive fikk vi en søtlig surmelk med vanilje. En smakfull, frisk og fruktig dessert som både smaker søtt og syrlig og dermed ikke er så helt enkel å velge drikkefølge til. Begge bryggeriene valgte her en Berliner Weisse variant, men det ble allikevel to vidt forskjellige kombinasjoner. Brygghuset sin Solbær Sour er syrnet med kefir, noe som gir en syrlighet mye i retning yoghurt mens Kjerlingland sin Sommeryr får tankene mer i retning sure bringebærdrops. Friskheten til Sommeryr passet best i min gane og det samme mente flertallet, så her ble det altså hat trick til Kjerlingland. Det er imponerende og vi legger også til at bryggeriet har stått hele løpet helt ut og tidligere slått ut både Ego Brygghus og Qvart Ølkompani i de innledende rundene. Brygg i Agder gratulerer så mye.

Da blir det en liten pause i Beer battle til en gang over sommeren eller ut på høsten og vi gleder oss allerede til neste sesong.