Christianssand Brygghus

Vårt første bryggeri portrett ble Christianssand Brygghus som er Kristiansands eneste tradisjonelle brewpub eller bryggepub på Norsk. Puben med eget bryggeri åpnet sine dører i 2012 med Tellef Dannevig som brygger den gang og senere bedre kjent som sjefsbrygger for Qvart Bryggekompani. Vi skal nok komme tilbake til både Tellef og Qvart senere, men nå er det Martin Andersen som styrer bryggverket her. Det ble et raskt og ikke avtalt intervju da vi passerte puben en tilfeldig formiddag og banket på vinduet med spørsmål om å få slå av en liten prat. Martin låste opp og tok sporty imot vår utsendte for vårt lille revolverintervju.

Vi er jo alltid litt nysgjerrig på den bryggtekniske bakgrunnen da hovedandelen av småskalabryggerne ser ut til å komme fra hjemmebrygger miljøet. Hvilket så definitivt også er tilfellet her. Martin vant både publikumsprisen (sammen med Daniel Sjulseth) med en Black IPA og en førsteplass med en dobbel IPA under NM i hjemmebrygging 2012.  Senere var han med å starte opp Bryggselv i Kristiansand sammen med Tellef Dannevig. I januar 2015 begynte han å brygge deltid på Brygghuset med en glidende overgang et drøyt halvt år frem til Tellef startet fulltid på Qvart.

I dag jobber Martin kun på Brygghuset og brygger i snitt et brygg i uka. En batch her er på ca. 500 liter og hovedsakelig går alle brygg utelukkende til egen pub, men det hender det går noen fat eller lages noen batcher spesielt for noen av de andre pubene under Mat og uteliv paraplyen. En periode forsøkte Brygghuset seg også på øl på flaske for eksternt salg, men nå konsentrerer de seg kun om fatølet.

På spørsmål om hva Martin føler er spesialiteten til Brygghuset så er svaret at de har et rimelig stort spekter og prøver å følge med på trender så det finnes vel egentlig ingen klar spesialitet. Men Martin liker å hele tiden justere litt og flikke på oppskrifter, så det hører til sjeldenheten at et brygg er helt identisk med forrige batch selv om det går under samme navn. Av og til er det også tilgang til råvarer som er med og styrer resultatet. Men de stilene han føler seg mest fornøyd med resultatmessig er kjelesyrnet øl og IPA. Av disse to stilene blir gjerne de sure ølene litt mer for spesielt interesserte mens IPA er storselgeren sammen med Blond. Sistnevnte er for øvrig det ølet som det blir tuklet minst med, den har vært brygget etter samme oppskrift en god stund nå.

Så har vi de to obligatoriske spørsmålene til slutt, hva er din favoritt fra eget bryggeri og hvilken favoritt har du fra et av de andre bryggeriene fra Agder? Det viste seg å ikke være så enkelt å svare på det første spørsmålet. »Jeg blir vel egentlig aldri helt fornøyd og prøver alltid å få til noe som er enda bedre neste gang. Men som stil under ett er NEIPA en favoritt for tiden, et øl jeg kan drikke mye av og aldri blir helt lei av», men så må han også legge til at en kraftig stout heller aldri er feil. Da var det lettere å svare på neste spørsmål, Qvart Barrel Project 01 Imperial Stout er nok et av de ølene som har imponert meg mest, ikke bare fra Agder men som en av de alle beste i sin klasse jeg har smakt. Så da kan man vel si at Qvart har gått igjen som en liten rød tråd gjennom hele dette intervjuet selv om vi har hatt en interessant samtale om Christianssand Brygghus og blitt litt bedre kjent med mannen som brygger ølene.

Vi takker for tiden og ønsker Martin lykke til videre i sin jakt på det neste, enda bedre ølet.

PS! Som resultat av et dårlig planlagt spontant intervju glemte vi også å ta bilder, men håper det er greit for bryggeriet at vi låner et bilde fra deres egen hjemmeside.

Tekst: Erik Dahl, Foto: Brygghuset