Spennende Beer Battle semifinale på Brygghuset

Selv med sykdomsfrafall og regnvær klarte Brygghuset i Tollbodgata å bli utsolgt på torsdagens Beer Battle.

Brygghuset har helt siden oktober 2017 stått som arrangør av flere Beer Battle arrangementer, som i korthet går ut på at to bryggerier konkurrerer om å sette øl til mat.

Tre øl til tre retter. Gjestene kårer vinneren som går videre til neste runde. Enkelt og greit.

Austmann ut, Qvart inn

Semifinalen sto mellom Austmann Bryggeri fra Trondheim og Kjerlingland Brygghus fra Lillesand. Dessverre måtte Austmann melde pass på grunn av sykdom, men semifinalen ble reddet av det lokale bryggeriet Qvart Ølkompani fra Kristiansand.

En fullsatt forsamling ble ønsket velkommen av Sebastian Wang Kloster fra Brygghuset. Kveldens agenda ble gjennomgått og de enkelte bryggeriene presentert. Kjerlingland Brygghus stilte med Bjarte Olsen og Ruben Myreng, mens Qvart Ølkompani var representert ved Lars Kristian Amundsen og Tellef Dannevig.

Forretten besto av Lammeterrin med dijonsennep, basilikumsmajones, rugbrødflak og syltet sopp og rødløk.

– Vi serverer en «Jucy Brut». Dette er en Brut IPA på 7% ABV som vi definerer som et lavkarbo øl. Vi har tilsatt enzymer slik at all sødme forsvinner og gir en «tørr» øl. For å kompensere tørrheten har vi humlet ølet med to ulike humletyper, opplyser Ruben hos Kjerlingland.

Tellef Dannevig fra Qvart kan fortelle at til forretten serveres «Palmekyst IPA».

– Denne IPA’n på 6,5% ABV er en såkalt «moderne IPA», det vil si mindre bitterhet, mer aroma og tropisk karakter.

Hovedretten var en Chuck Eye Steak med potet, nøtter, syltet kål og brokkoli. Denne type biff serveres ikke så ofte. Chuck eye steak sitter mellom entrecôte og høyryggen, og tas ut mellom fjerde og femte ribbein. Størrelsen på biffen utgjør ca. 50% av snittflaten på den ytterste entrecôteskiven mot høyryggen, og er selve øyet i denne del, derav navnet chuck eye steak.

– Hver gang vi tenker biff, tenker vi Amerika. Derfor falt det naturlig å velge «Røde Rudolf» til biffen som er en red ale / juleøl på 6% ABV, sier Lars hos Qvart.

Bjarte hos Kjerlingland tilbyr en Hefeweizen i butikkstyrke 4,7% ABV.

– Da vi leste «syltet kål» i menyen tenkte vi med en gang på Tyskland og Hefeweizen.

Desserten var en isbombe med vaniljeis og bringebærsorbet med kakao-mazarinkake. Her serverte Kjerlingland «Sommeryr» som er en Berliner Weisse på 4,5% ABV, mens Qvart slo hardt til med sin «Imperial Milk Stout» på hele 10% ABV.

Underveis mens de enkelte rettene ble servert, kunne gjestene stemme på hvilke øl som passet best til maten. Når alle rettene og ølene var fortært, ble resultatet samlet inn for opptelling.

Og vinneren er …

Til tross for Qvart sin lokale tilknytning til byen Kristiansand hvor Beer Battle ble arrangert, var det Kjerlingland Brygghus som til slutt stakk av gårde med seieren i kveldens semifinale.

Neste Beer Battle på Brygghuset står mellom Homborsund Bryggeri og Færder Mikrobryggeri. Datoen er satt til torsdag 4. april kl.1900-2200. Her er det bare å kjenne sin besøkstid.

For ordens skyld, Beer Battle 2017-2018 ble vunnet av Qvart Ølkompani.

For denne runden av Brygghusets Beer Battle har vi fått hjelp av en gjesteskribent. Odd Tom Høgstøl er en ivrig deltaker på byens øl arrangementer og da spesielt de som har en kombinasjon av øl og mat. Odd Tom har også tidligere dekket lignende arrangementer for Vennesla Tidende og vi håper på flere gjesteinnlegg i fremtiden.